Praha.cz

 
Začal festival Opera Barocca, letos k hudbě přibyly i komentované prohlídky Clam-Gallasova paláce
Pondělí, 17. srpen 2015 07:00

Festival Opera Barocca zve na tradiční přehlídku barokních představení, která se v Praze konají až do 6. září. Na hlavní scéně, v tradiční festivalové residenci v překrásném Clam - Gallasově paláci, který se nachází nedaleko Staroměstského náměstí v samém srdci historické Prahy, se po roce opět mají možnost setkat milovníci barokní hudby.



Opera Barocca je neobyčejný festival, který každoročně uvádí v působivé dramaturgii originální festivalové projekty, ve kterých důsledně dbá na autentický styl. Letošní ročník nese podtitul “Le canzoni d’amore / Písně milostné “ a jeho tématem je láska v široké škále svých podob. Ať se jedná o lásku niternou, sladkou, bolestnou, radostnou či duši povznášející je láska od nepaměti manou našich životů.

Opera BaroccaI v letošním roce připravili organizátoři sérii koncertů, které umožní nahlédnout na toto věčné téma z různých úhlů, a připomene krásu, pestrost a hloubku našich milostných prožitků. Festival také přiblíží magickou atmosféru letních barokních slavností pořádaných na nádvořích a v zahradách barokních paláců na přelomu 17. a 18. století. V programu vystoupí špičkoví domácí interpreti staré hudby, nechybí rezidenční festivalový soubor Opera Barocca.

Festivalový program v letošním roce doplní řada doprovodných akcí. Letos poprvé mohou zájemci navštívit komentované prohlídky Clam-Gallasova paláce, a prohlédnout si prostory této středoevropské perly barokní architektury.

Milovníci Prahy a baroka se mohou též těšit na “Báječný den”. V době konání festivalu otevíráme v Clam-Gallasově paláci “BOUDOIR", půjčovnu velkolepých barokních kostýmů, v nichž budou hosté moci vyrazit spolu se přáteli či milými na toulky do ulic Starého Města za vpravdě barokními zážitky.

Vstupenky na jednotlivá představení zakoupíte ve festivalové pokladně v Clam - Gallasově paláci, Husova 20, Praha 1, na stránkách www.operabarocca.cz/vstupenky, nebo v síti obvyklých předprodejců.

Festival se koná pod záštitou starosty městské části Praha 1 pana Ing. Oldřicha Lomeckého.

Webová stránka festivalu: www.operabarocca.cz
Facebook: www.facebook.com/pages/OPERA-BAROCCA/412081072162071

Zdroj a foto: Opera Barocca


Clam-Gallasův palác - historie

Clam-Gallasův palác (také Clam-Gallasovský) je významná barokní palácová stavba v Praze v Husově ulici 20 na Starém Městě. Na místě paláce býval ve 14. století dvůr moravského markraběte Jošta, bratra Karla IV., pak v 16. století dům rodiny Kinských, který po zavraždění Viléma Kinského v Chebu v roce 1643 byl darován Matyáši Callasovi, jehož vnuk Jan Václav přikoupil několik sousedních domů a na jejich místě vybudoval dnešní palác. Mohutnými portály, s dvojicí gigantů a plastickými reliéfy Matyáše Brauna se palác řadí k nejpůsobivějším dílům pražského baroka. Vnitřek paláce je ukázkou velkolepého panského sídla svého budovatele. Palác byl postaven pro neapolského místokrále Jana Václava Gallase a jeho dědiců, hlavně Kristiána Filipa Clam-Gallase z konce 18. století, kdy bylo dokončeno vnitřní zařízení budovy.

Zdroj: Wikipedia






(zem)